Stuiterbal

Stuiterbal

Een pot met stuiterballen is voor mij metaforisch voor de mensen in een organisatie en de potentie die men vaak laat liggen. Als je er niets mee doet, dan gebeurt er ook niets. Maar als je bereid bent om ‘het deksel van de pot te halen’ en een stuiterbal los te laten,  dan zal je zien dat deze in beweging komt. 

Laat je de andere stuiterballen nog in de pot zitten, dan ligt de beweging van die ene enthousiasteling snel stil. Gooi je alle stuiterballen eruit en geef je ze de ruimte, dan zullen ze stuiteren, elkaar in beweging brengen en verrassende kanten op gaan die je niet had verwacht.

Toch zie ik in veel organisaties dat medewerkers ‘onder het deksel’ blijven of zelfs worden gehouden. Dan is namelijk goed zichtbaar waar ze zijn en wat ze doen; lekker veilig. Het beperkt zijn in je bewegingsruimte en het niet te veel tonen van initiatief en ideeën wordt dan de norm. Nieuwe (jonge) medewerkers zullen dit misschien overnemen of het zal ze juist afschrikken, waardoor ze snel naar een volgende werkgever zullen gaan. Dat is zo zonde want de energie en potentie die erin zit, wil je eruit halen en op de anderen ovebrengen. Soms stuiteren ze dan een kant op die niet succesvol is, maar dat hoort erbij. Juist vanuit die ervaring ontstaan nieuwe ideeën en innovaties.

Dus mijn advies voor 2019:

Laat je medewerkers stuiteren en doe zelf ook lekker mee!